add medicijnen

ADD en DSM 5

Misschien dat jij denkt dat jijzelf of jouw kind mogelijk ADD heeft, je bent nu eenmaal niet voor niets bij deze site terecht gekomen. Wanneer je je in gaat lezen in ADD zal je al snel terecht komen bij de term DSM5. Waar staat deze term eigenlijk voor? En wat kun je precies met deze term doen voor de aandoening?

DSM 5, wat is dat?

add medicijnenDe kinderarts die jouw kind gaat onderzoeken gebruikt de richtlijnen in het Diagnostic and Statistical Manual van de American Psychiatric Association (DSM-5) om een diagnose van ADD vast te stellen. Dit is eigenlijk een standaard die wordt gehanteerd om te zien of de symptomen inderdaad overeenkomen met ADD.

De reden dat deze test wordt gebruikt is voornamelijk het feit dat er niet echt een enkele test bestaat voor ADD. Aangezien veel andere klachten dezelfde symptomen hebben is het lastig om hier inzage in te krijgen. Er is overigens diverse beschikbare medicatie ADD op de markt.

Wel of geen diagnose

Aan de hand van heet DSM5 model zal de arts kunnen zien of jijzelf of je kind mogelijk ADD heeft. Hij loopt hiervoor een lijst na met klachten die normaal gesproken optreden bij ADD. Iedere arts in Nederland die zich bezig houdt met ADD en ADHD gebruikt deze standaard. Mocht je zelf willen bekijken of je jezelf kunt herkennen in de symptomen dan kun je de DMS5 lijst op internet vinden. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat alleen een arts een echte diagnose kan stellen, dit kun je zelf niet zomaar doen.