Een testament op laten stellen door een notaris

Misschien wil je nog helemaal niet nadenken over wat er gebeurd na je dood. Dat is heel logisch, zeker als je nog redelijk jong bent. Toch is het, ook als je nog jong bent, zeker een goed idee om hier eens over na te denken. Wie krijgt bijvoorbeeld je spullen? En wie regelt wat? Dit zijn misschien dingen die niet zo ingewikkeld lijken, maar kunnen zeker een probleem vormen als jij er niet meer bent. Een testament op laten stellen kan dan ook interessant zijn. Soms is het zelfs verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, wanneer je dus een woning gaat aanschaffen.

Wat kan er worden opgenomen in een testament?

testamentIn een testament kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat een deel van de woning naar je levenspartner gaat. Wanneer een koppel getrouwd is, dan gaat dit wettelijk vaak automatisch. Maar stel dat je met iemand samenwoont, je bent een starter op de woningmarkt. Dan zijn er bepaalde risico’s. Stel dat je bijvoorbeeld jong komt te overlijden, en jullie zijn niet getrouwd, dan gaat jouw deel van de woning automatisch naar je ouders mits die nog leven. Dit kan natuurlijk gewenst zijn, maar het zijn wel dingen om over na te denken. Het kan problemen geven die gemakkelijk hadden kunnen worden voorkomen door tijdig een testament op te laten stellen door een notaris.

Daarnaast kan er in een testament ook bepaald worden welke specifieke spullen er naar welke familieleden gaan. Dit heeft over het algemeen meer betrekking op mensen die wat ouder zijn en komen te overlijden. Maar ook kan in een testament een wens worden opgenomen dat (een deel van) het vermogen naar iets of iemand moet worden overgemaakt. Wettelijk gezien gaat de erfenis en het vermogen naar de kinderen van de overledenen.

Kosten voor het testament op laten stellen bij een notaris kunnen verschillen

Het op laten stellen van een testament gebeurd door een notariskantoor in Antwerpen. De prijzen hiervoor zijn in Nederland sinds enkele jaren vrijgegeven. Dat wil zeggen dat de prijzen kunnen verschillen, dit zorgt voor een marktwerking en heeft er zeker aan bijgedragen dat prijzen de laatste jaren gedaald zijn. Een lagere prijs moet natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit. Het kan zeker lonen om eens prijzen op te vragen bij diverse notarissen in de regio of via internet. Zo kunt u vergelijken en de beste prijs kiezen.