Je rijbewijs op jonge leeftijd halen

Je kunt nu op veel jongeren leeftijd je rijbewijs al halen! Daarover straks meer..

Laten we het eerst eens hebben over het rijbewijs in het algemeen. Voor jongeren is dit vaak een zeer belangrijk onderdeel van hun leven, want het geeft een heel stuk vrijheid. Als jij je rijbewijs eenmaal hebt, kun je in de auto springen om een weekendje weg te gaan met je vrienden. Hoe cool is dat?

Maar voordat het zover is, zul je eerst het rijbewijs moeten gaan halen. Daarvoor heb je rijlessen nodig die worden gegeven door een rijschool. Deze rijscholen zijn allemaal gecertificeerd door het CBR, maar zijn wel zelfstandig.

De prijzen voor de rijlessen kunnen overigens ook nogal van elkaar verschillen. Als je nog jong bent, dan heb je waarschijnlijk geen bergen geld liggen om te verbrassen. Daarom geven we in dit artikel een paar tips om een goede rijschool te vinden tegen een goed tarief.

Goede prijs betalen

autoGelukkig zijn er in Nederland een heel hoop rijscholen waar je kunt gaan lessen. Hoe meer aanbod er is, hoe lager de prijzen over het algemeen zullen zijn. Voor jou als leerling is dit goed nieuws! Je wilt natuurlijk niet teveel betalen voor de rijlessen.

Maar hoe kom je er nu achter of een rijschool goed is? Op internet kun je per rijschool achterhalen wat het slagingspercentage is. Dit is een goede leidraad, maar niet alles zeggend. Je wil namelijk een rijschool en instructeur die goed bij jou past. En hoe kom je daarachter…?

Door een proefles te nemen!

De beste manier voor een rijschool om nieuwe leerlingen te krijgen, is om de leerlingen een proefles aan te bieden. De leerling maakt zo kennis met de instructeur, de auto en rijschool. Ze bieden dit vaak gratis aan. Als het klikt, gaan veel jongeren over tot de aanschaf van een pakket. Jij als leerling kunt hier dus gewoon gebruik van maken, ook als je dit bij meerdere rijscholen doet. Voel je hier niet schuldig over, ze bieden het immers zelf aan..

Zo’n eerste proefles is over het algemeen niet heel ingewikkeld, deze les zal voornamelijk in het tegen staan van jou en de kennismaking. De instructeur zal aan de hand van de eerste les een goede inschatting kunnen maken van je ervaring of talent. Als jij heel talentvol bent in het autorijden, heb je wellicht minder rijlessen nodig dan anderen van jouw leeftijd.

Vaak hebben de rijscholen een pakket dat kan worden afgenomen. Je koopt dan een bepaald aantal rijlessen van te voren in, inclusief een keer afrijden. Je bent dan doorgaans voordeliger uit dan de rijlessen los aanschaffen. Dit kan weer schelen in de toch al hoge kosten voor het rijbewijs.

Rijles vanaf 16,5 jaar oud

Niet iedereen weet dit overigens, maar je kunt tegenwoordig in Nederland al rijlessen volgen vanaf dat je 16,5 jaar oud bent. Dit is redelijk recent gewijzigd in de wet.

Er zitten helaas nog wel wat voorwaarden aan. Zou je namelijk voor je 18e verjaardag het rijbewijs al halen (en dat is helemaal niet zo gek als je op 16,5 al zou starten) dan moet er altijd een geregistreerde ervaren bestuurder met je meerijden. Je mag dan dus nog niet zelfstandig de weg op. Dit zou bijvoorbeeld je vader, moeder, broer of zus kunnen zijn.

Op zich is deze maatregel ergens wel te begrijpen, maar handig is het natuurlijk niet. Als er altijd iemand met je moet meerijden in de auto, heb je nog steeds geen vrijheid. Na je 18e verjaardag mag je overigens wel zelfstandig de weg op. Veel jongeren maken dus de keuze om ergens op hun 17e te beginnen met rijlessen. Het is dan nog steeds een voordeel t.o.v het oude systeem, waar je pas mocht beginnen met rijlessen op je 18e verjaardag. Op zich en goede ontwikkeling natuurlijk, je ziet steeds meer jongeren kiezen voor het autorijbewijs en de scooter of brommer overslaan.

Ook rijlessen? Bezoek Rijschool Utrecht – rijschoolwtf.nl:

Rijschool WTF
Trompstraat 19
3454 XJ Utrecht